Ο μακαριστός γέροντας Μωυσής μέσα από την θεολογική του ποίηση

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος μιλάει σε εκδήλωση του Συλλόγου των Φίλων του Αγίου Όρους αφιερωμένη στη μνήμη του μακαριστού γέροντα Μωυσή του αγιορείτη.

Ο Άρχων Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος εκτός από σπουδαίος αγιογράφος είναι εξαίρετος και ως προσωπογράφος. Μοναδικός ανάμεσα στους συγχρόνους του, δανείζεται όπως ο θρυλικός Πανσέληνος, τα θέματα των έργων του από τις μορφές σύγχρονών του αθωνιτών ασκητών.

Αποδίδοντας την μορφή του εκλιπόντος αγιορείτη πατρός Μωυσή μιλά με την τέχνη του στον θεατή για την μεγάλη αυτή μορφή. Στο έργο περιγράφεται η ταπείνωση, η γλυκύτητα της ασκήσεώς του, η διάκριση και η αγάπη. Φιλοτεχνημένα με την αισθητική του ελαχίστου – μολύβι, κάρβουνο ή σινική πάνω σε χαρτί – τα πορτραίτα αυτά σε κερδίζουν με έναν δικό τους, εντελώς ξεχωριστό τρόπο. «Τον πατέρα Μωϋσή τον γνώρισα όταν ακόμη ήμουν μαθητής. Επεδίωξα να τον γνωρίσω γιατί ήξερα πως είναι αγιογράφος. Δεν θυμάμαι αν τότε έγραφε, ίσως με ενδιέφερε το ένα σκέλος, αυτό του χρωστήρα και το άλλο της πέννας το αγνοούσα» αναφέρει ο δημιουργός του έργου στο οποίο όλοι αναγνωρίζουν την μοναδική απόδοση του αγιορείτη μοναχού που δημιούργησε με την πέννα συγγράφοντας συνεχώς.

10417697_799839726701404_1426344051764908084_n

Leave a comment