Ο έντυπος πολιτισμός στις αγιορείτικες βιβλιοθήκες

ag.bibliothikes2

Σπουδαίες είναι οι βιβλιοθήκες των εντύπων. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 100.000 τα έντυπα που υπάρχουν στο Άγιον Όρος κι έχουν εκδοθεί πριν από το 1800. Είναι μεγάλο ποσοστό των υπαρχόντων ελληνικών παλαιτύπων βιβλίων κι είναι σχεδόν βέβαιο ότι έντυπα που κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξή τους βρίσκονται στις αγιορειτικές βιβλιοθήκες.

Τελευταία το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών άρχισε την καταλογογραφηση τους. Σε πολλές χιλιάδες ανέρχονται και τα ξενόγλωσσα παλαίτυπα. Ενδιαφέροντα είναι και τα διάφορα σημειώματα και οι ενθυμήσεις των χειρογράφων και εντύπων, που πλουτίζουν τις γνώσεις μας για την περίοδο κυρίως της Τουρκοκρατίας.

entipa2

Και από τα βιβλία που εκδόθηκαν στον αιώνα μας δεκάδες χιλιάδων τόμοι περιέχονται στις αγιορείτικες βιβλιοθήκες. Η πλειονότητα αφορά πατερικές εκδόσεις, που πολλές κυκλοφορούν τελευταία σε κείμενο και σε μετάφραση, βίους αγίων, λειτουργικά και άλλα θρησκευτικά βιβλία, που βοηθούν τους αδελφούς στην πνευματική τους ζωή. Παράλληλα οι βιβλιοθήκες εμπλουτίζονται με βιβλία σχετικά με την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση του λαού μας, στα οποία μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την επίδραση και προσφορά της Εκκλησίας σ΄αυτόν και να διαγνώσει τις πνευματικές αναζητήσεις των ομογενών μας. Έτσι συνεχίζεται η παράδοση που θέλει τα ορθόδοξα μοναστήρια κέντρα εκκλησιαστικής αγωγής και πνευματικής καλλιέργειας.

Μοναχός Θεολόγος Ιβηρίτης

http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: