Περισσότερη και καλύτερη ζωή

perissoterh-kai-kaluterh-zwh-1

Παρατηρώντας τους διάφορους ανθρώπους γύρω, θα δει κάποιος, ότι οι γονείς μας και οι παππούδες μας ζούσαν λιγότερα χρόνια, αλλά με «καλύτερη υγεία». Σήμερα αντιθέτως ζούμε περισσότερο αλλά με λιγότερη υγεία και περισσότερη «αρρώστεια».

Σήμερα στην Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να προλάβουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα σύγχρονα νοσήματα φθοράς, όπως τα καρδιαγγειακά, τον καρκίνο και άλλα, όσο και τα «νεοεμφανιζόμενα» λοιμωδη νοσήματα π.χ. νέα γρίπη κ.α.

perissoterh-kai-kaluterh-zwh-2

Κανείς δεν θέλει να ζήσει περισσότερο, αλλά ανήμπορος σωματικά και πνευματικά. Όλοι ασφαλώς θέλουμε μεγαλώνοντας να μένουμε δραστήριοι, να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι και να μπορούμε να πραγματοποιούμε τα σχέδιά μας, δηλαδή να συμμετέχουμε στην οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή και να είμαστε παραγωγικά μέλη της κοινωνίας και αυτό θα γίνει, όταν μεγαλώνουμε με καλή υγεία και ποιότητα ζωής.

Άρα θα προσπαθήσουμε ο καθένας μόνος του, αλλά και σαν οργανωμένη κοινωνία, να επιβάλλουμε τις υγιεινές συνήθειες, δηλαδή σωστή διατροφή, άσκηση, προστασία του περιβάλλοντος από τους γνωστούς και αγνώστους τοξικούς παράγοντες.

Σ’ αυτά τα συμπεράσματα καταλήγουν μετά από έρευνες επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κι όχι να καταλήγουμε να ζούμε περισσότερο με τη βοήθεια των φαρμάκων και την τεχνολογία, αλλά όχι με υγεία και ευεξία, δηλαδή να μας λείπει το «ευ ζην».

Για παράδειγμα βρείτε εδώ πέντε ισχυρά αντιβιοτικά της φύσης που έρχονται στην Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους από το Περιβόλι της Παναγίας και άλλα Μοναστήρια της Ελλάδος.

Αν αναρωτηθούμε, ποιός είναι ο κυριώτερος εχθρός για το «ευ ζην» μας, θα διαπιστώσουμε, ότι είναι ο ίδιος ο εαυτός μας! Πώς; Με ποιό τρόπο;

Με τις κακές συνήθειες που ο καθένας έχει και δεν εννοεί να τις αντικαταστήσει με άλλες λιγότερο καταστροφικές.

Βέβαια τα θεμέλια για υγιή και μακρότερη ζωή μπαίνουν νωρίς στη ζωή μας, αλλά και μετά μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας και την ποιότητα ζωής την δική μας και των άλλων, δηλαδή να προσέξουμε την σωστή διατροφή, ν’ αποφεύγουμε το κάπνισμα, αλλά δυστυχώς ο νεοέλληνας και μάλιστα παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών, καπνίζει και δεν εννοεί να το διακόψει και ν’ αποκτήσει υγιεινές συνήθειες, όπως γυμναστική, περπάτημα και υγιεινό φαγητό. Αμέσως θ’ απαλλαγεί από την παχυσαρκία, το διαβήτη, την υπέρταση και τους πόνους στις αρθρώσεις. Τότε το φαγητό του θα γίνει πηγή ευεξίας και ζωτικότητος.

Αν ο σύγχρονος Έλληνας ακολουθούσε το διαιτολόγιο των μοναχών του Αγίου Όρους και ετρέφετο με τα τόσα χόρτα, λαχανικά και φρούτα που βγάζει η ευλογημένη Ελληνική Γη, δε θα ήταν ο πιό παχύσαρκος της Ευρώπης.

Διαβάστε εδώ για την ζωή των μοναχών στον Άγιον Όρος.

Εκτός της διατροφής ο σύγχρονος Έλληνας καταστρέφει μόνος του το «ευ ζην» με τις «ακόρεστες» φιλοδοξίες και τους υπερβολικούς στόχους του και κυρίως καταναλωτικούς. Αντί να χαίρεται αυτά που έχει επιτύχει μέχρι τώρα, αντί να χαίρεται την ΥΓΕΙΑ του, που απολαμβάνει σήμερα και ίσως αύριο την χάσει για λίγο ή πολύ, αντί να εκμεταλλεύεται τις τόσες ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα για την πνευματική του καλλιέργεια και ψυχαγωγία, συνεχώς τρέχει και επομένως ο ελεύθερος χρόνος του είναι «άπιαστο όνειρο».

Το στρες και το άγχος αυτού του τρόπου ζωής είναι μεγάλο και έτσι πνίγει με τα ίδια του τα χέρια τις ευκαιρίες που έχει για το «ευ ζην».

perissoterh-kai-kaluterh-zwh-3

Αντίθετα, στο Άγιον Όρος οι μοναχοί αφήνουν τις περισσότερες έγνοιές τους στα χέρια της Παναγίας, αφού στο Περιβόλι της ζουν.

Ο σύγχρονος άνθρωπος ας επιδιώκει την πρόληψη συγκεκριμένων χρονίων ασθενειών, ας επιδιώκει την διατήρηση και βελτίωση των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων και την συνέχιση της συμμετοχής στις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, καθώς και στην ζωή της γειτονιάς του, δηλαδή να προσπαθεί να ξεπεράσει τις ικανότητές του και να δραστηριοποιηθεί με ενεργή συμμετοχή στη ζωή της κοινωνίας. Περιττό ν’ αναφερθεί η σημασία της προσωπικής υγιεινής (συχνό μπάνιο, βούρτσισμα των δοντιών, πλύσιμο των χεριών προ του φαγητού, καλό πλύσιμο των χορταρικών κ.α.). Και μάλιστα χρησιμοποιώντας προϊόντα καθαρά από συντηρητικά και χημικές ουσίες, επιβλαβείς για τον οργανισμό, όπως είναι τα μοναστηριακά προϊόντα.

Διαβάστε εδώ για τα ευεργετικά οφέλη των προϊόντων του Αγίου Όρους.

Βεβαίως και η αποφυγή ψυχολογικού στρες, διότι μπορεί, να έχει:

– αρνητική επίδραση στην υγεία και να εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Η άσκηση τονώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την σωματική κατάσταση και μάλιστα το καρδιαγγειακό σύστημα και επομένως εξαφανίζει το άγχος.

Όσο έχουμε χρόνο, ας κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην ζωή μας.
ΖΩΗ ΡΙΖΟΚΩΣΤΑ – ΑΓΓΕΛΗ, Ιατρός

http://www.artionrate.com/index.php/blog/arthrografia/agioreitikh-zwh/1471-perissoterh-kai-kaluterh-zwh

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: