Ο μοναχισμός και η προσφορά

83f48ee8de2e6bc39a5119ba0797446a_L

Ο Ορθόδοξος μοναχός είναι θεματοφύλακας και ζώσα παρουσία μιάς Παράδοσης μακρόχρονης και ιερής.

Στα Ορθόδοξα Μοναστήρια ζει πάντα το Βυζάντιο, σαν ατμόσφαιρα ευλάβειας και ως ιδιαίτερος τρόπος λατρείας.

Η αγιογραφία, η Βυζαντινή μουσική, η ξυλογλυπτική, η παρασκευή θυμιάματος, όλες τέχνες με προέλευση το Βυζάντιο, ασκούνται ως σήμερα και ανθούν στις Μονές. Η Τέχνη και ειδικά η Βυζαντινή λατρευτική τέχνη είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για να προσεγγίσει κανείς το Θείον. Επιπλέον, το Βυζάντιο και η ιδιαίτερη παράδοση που μας κληροδοτείται (μέσω βασικά των Μονών) αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της εθνικής μας ταυτότητας ως Έλληνες και Χριστιανοί. Αποτελεί δηλαδή μία από τις πιο βαθιές μας ρίζες.

Στο Άγιο Όρος, ειδικότερα, πέρα από το ότι ασκούνται και ανθούν οι Βυζαντινές Θρησκευτικές τέχνες, υπάρχουν και φυλάσσονται αυθεντικά έργα και κειμήλια της εποχής εκείνης: το Άγιο Όρος είναι σήμερα το μεγαλύτερο Βυζαντινό μουσείο στον κόσμο. Τα κτίρια του και οι καλλιτεχνικοί θησαυροί που στεγάζονται εκεί αποτελούν διαχρονική απόδειξη και διαβεβαίωση για τον πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο της Ορθοδοξίας. Με άλλα λόγια, το Άγιο Όρος είναι ένας από τους κύριους φορείς και εκφραστές της Ορθοδοξίας σήμερα- έτσι, αποτελεί ένα πυλώνα δύναμης, πνευματικότητας και ηθικής για τους απανταχού Ορθοδόξους.

«Ο Αγιορείτης αγιογράφος Λουκάς Ξενοφωντινός και το Αγιογραφικό εργαστήρι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος».

Μια ξεχωριστή και σημαντική παρουσία στον τομέα της αγιογραφίας, εικόνων και τοιχογραφιών, με πλούσιο έργο τόσο στο Άγιο Όρος όσο και εκτός της Μοναστικής Πολιτείας, ο Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός και το Αγιογραφικό εργαστήρι της Μονής, έχουν το προνόμιο να αγιογραφήσουν στο Άγιο Όρος Καθολικά, Τράπεζες, τέμπλα, κλπ. και να αφήσουν το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα στην ιστορική διαδρομή της Βυζαντινής Αγιογραφίας.

Υ.Γ. Μερικά από τα πλάνα του ντοκιμαντέρ για τον Αγιορείτη αγιογράφο πατέρα Λουκά Ξενοφωντινού, παραγωγής της Αγιορείτικης Εστίας Θεσσαλονίκης και του σκηνοθέτη Κώστα Εφραιμίδη.

http://www.agioritikovima.gr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: