Η αξία των βυζαντινών αγιογραφιών

aksia-vuzantinwn-agiografiwn-eksofullo-megalo

Και ενώ η οικονομική κρίση συνεχίζει την διαλυτική της δράση στην ελληνική κοινωνία ένα σύγχρονο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Οι βυζαντινές αγιογραφίες του Αγίου Όρους, έργα των χειρών των μοναχών αλλά και των αποφοίτων της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους αποτελούν προϊόντα στα οποία επενδύει το ενδιαφέρον, την αγάπη και τα χρήματά του πλήθος κόσμου.

«Το να επενδύεις στην τέχνη και μάλιστα στην τέχνη που φέρνει ευλογία στο σπιτικό σου, είναι σίγουρα μια κίνηση που μοιάζει ανορθολογική είναι όμως έξυπνη» λέει αγοραστής μιας χειροποίητης αγιογραφίας από την Μικρά Αγία Άννα στον χώρο της Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους.

eikones_0034a

«Σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας θα προτιμούσατε να είχατε χρυσό παρά μια αυθεντική χειροποίητη αγιογραφία έτσι δεν είναι; Κι όμως η αξία αυτής της αγιογραφίας είναι πολύ μεγαλύτερη για εμένα και τα παιδιά μου!» είναι τα λόγια όχι κάποιας συλλέκτριας αλλά της κ. Ν.Γ. η οποία μένει στην Θεσσαλονίκη και απάντησε στις ερωτήσεις του ρεπορτάζ για την αξία των βυζαντινών αγιογραφιών.

eikones_0028a2

Όμως το φλέγον ζήτημα στο σημείο αυτό δεν είναι η σημασία της επένδυσης σε ένα αδιαμφισβήτητο έργο βυζαντινής τέχνης αλλά η αγάπη και η πίστη για το εικονιζόμενο πρόσωπο, του Χριστού, της Παναγίας ή κάποιου αγίου που αγιογραφούνται από το χέρι ταπεινού και καθαρού τη καρδία αγιογράφου με τα καλύτερα υλικά. Αυτό είναι το μυστικό για να καταλάβει κάποιος την αξία της βυζαντινής αγιογραφίας.

pan209

http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/1394-aksia-vuzantinwn-agiografiwn

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: