Απόστολος Παύλος, ο Πρώτος μετά τον Ένα

Οι δύο στύλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ο Πέτρος και ο Παύλος, υπήρξαν δύο αρνητές. Ο Πέτρος από δειλία και φόβο αρνήθηκε τρείς φορές τον Διδάσκαλο.

p56-pavlos-(56k74b-pav-40)

 

Ο Παύλος ήταν αμείλικτος διώκτης των ομολογητών του Ιησού.

Η μεταστροφή της καρδιάς ανήκει στον Θεό. Είναι ένα από τα θαυμαστά μυστήρια της θείας χάριτος, που μπορεί να μεταμορφώσει εκ βάθρων το εσωτερικό κάθε ψυχής και να δώσει αγίους από εκεί που επερίσσευσε η αμαρτία. Έτσι βλέπουμε έναν Παύλο από σκληρός πολέμιος των Χριστιανών να γίνεται ο πρώτος μετά τον Ένα.

Ο Κύριος καλεί τον Σαύλο μέσα από ένα εκτυφλωτικό φως. Αυτό το φως που τον τύλιξε ήταν τόσο ισχυρό ώστε τον έριξε κατά γης.

Η πτώση είναι κι αυτή μια εκδήλωση της χάρης του Θεού. Ο Κύριος τον προετοιμάζει γι’ αυτό που πρόκειται να γίνει αργότερα. Αν δεν πέσει ο άνθρωπος δεν θα μπορέσει να βιώσει την ανόρθωση από το πατρικό χέρι του Θεού.

Μέσα σ’ αυτό το αστροποβόλο φως δεν μπόρεσε ο Σαύλος να μην αναγνωρίσει τον Θεό της φλεγομένης βάτου, τον Θεό του Ηλία στο όρος Κάρμηλο, τον Θεό του Ψαλμωδού.

Το φως του αφαιρεί την όραση.

Είναι απαραίτητο πριν από κάθε μεταστροφή να νιώσει ο άνθρωπος ότι βρίσκεται βυθισμένος στα σκοτάδια. Έτσι ο Σαούλ «αναωγμένων των οφθαλμών αυτού ουδένα έβλεπε».

Όσο βρίσκεται στο έδαφος ακούγεται η φωνή του Κυρίου: «Σαούλ, Σαούλ, τί με διώκεις;».

Η φράση υπονοεί τον διωγμό του Σαούλ εναντίον των πρώτων χριστιανών, που σύχναζαν στις συναγωγές της Δαμασκού. Ο Ιησούς με τα λόγια αυτά επιβεβαιώνει ότι αποτελεί ένα με αυτούς. «Τί με διώκεις;». Ήταν πολύ σημαντικό ν’ ακούσει ο Σαούλ αυτή την αποκάλυψη για να μπορέσει αργότερα να κηρύξει με βεβαιότητα: «Καθάπερ γαρ το σώμα εν εστί και μέλη έχει πολλά, πάντα δε τα μέλη του σώματος του ενός, πολλά όντα, εν εστί σώμα, ούτω και ο Χριστός… Υμείς δε εστέ σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους» (Α’ Κορινθ. ιβ’ 12 και 27).

Όταν καταδιώκεις τα μέλη είναι σαν να καταδιώκεις το σώμα.

Ύστερα ο Κύριος προφέρει το όνομά του: «Εγώ ειμί Ιησούς όν συ διώκεις».

p12-pavlos-(12k-10pav-40)

 

Στην Παλαιά Διαθήκη δεν προφέρεται το όνομα του Θεού γιατί θεωρείται ανέκφραστο. Αντίθετα το όνομα του Ιησού είναι προορισμένο να ακούγεται, γιατί κανένα άλλο τέτοιο όνομα δεν δόθηκε στους ανθρώπους που να μπορεί να τους σώσει. Στα εβραϊκά το όνομα «Ιησούς» σημαίνει «ο Θεός σώζει».

Η φωνή του Κυρίου απευθύνεται και πάλι στον Σαούλ: «Σήκω, πήγαινε στην πόλη και θα σου πουν τί πρέπει να κάνεις».

Ήταν σαν να του έλεγε: «Μάθε να υπακούς».

Ο Σαούλ από εκείνη την ώρα οδηγείται στην οδό της πίστεως. Πρέπει να αφεθεί να τον κατευθύνουν αυτοί στους οποίους τον εμπιστεύεται ο Κύριος. Τον παίρνουν απ’ το χέρι και τον οδηγούν στη Δαμασκό.

Θα μείνει τυφλός τρείς ημέρες, χωρίς να φάει ούτε να πιει τίποτα.

Στην Αγία Γραφή οι τρείς μέρες σημαίνουν μια προετοιμασία ζωής, μια ιδιαίτερη εμπειρία της δυνάμεως του Θεού.

Ο Σαούλ θα θεραπευτεί την Τρίτη ημέρα με τη μεσολάβηση του Ανανία, μαθητή του Χριστού.

Ο Ανανίας βάζει τα χέρια πάνω του και του λέει: «Σαούλ, αδελφέ μου, ο Κύριος με στέλνει, ο Κύριος που σου φανερώθηκε στο δρόμο για τη Δαμασκό, για να ξαναβρείς το φως σου και να γεμίσεις Πνεύμα «Άγιο». Αμέσως τα μάτια του ξαναβλέπουν και βαπτίζεται.

k19b---apostolos-pavlos-26x36---145.00 (1)

 

Ο Ιησούς συνηθίζει να χρησιμοποιεί ανθρώπους για να οδηγήσει άλλους ανθρώπους στη σωτηρία.

Ο Ανανίας βαπτίζει τον Παύλο.

Το Άγιο Πνεύμα ολοκληρώνει το έργο του. Ο διώκτης των χριστιανών γίνεται απόστολος των Εθνών και θα ευαγγελισθεί το όνομα του Ιησού στον ειδωλολατρικό κόσμο.

«Εμοί τω ελαχιστοτέρω πάντων των αγίων εδόθη η χάρις αυτή, εν τοις έθνεσιν ευαγγελίσασθαι τον ανεξιχνίαστον πλούτον του Χριστού» (Εφες. γ’ 8).

Η μεταστροφή του Παύλου ήταν γεγονός απροσδόκητο. Εκείνος, που δεν είχε άλλο στο μυαλό του από το να καταδιώκει τους χριστιανούς, αυτός που τους θεωρούσε την μεγαλύτερη απειλή για την ιουδαϊκή θρησκεία, βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με το φως.

Όλος ο κόσμος του κλυδωνίζεται.

Το όραμα του Αναστάντος τον κάνει να τα κατανοήσει όλα σε μια στιγμή. Βλέποντας τον Χριστό ο Παύλος γνωρίζει τον Τριαδικό Θεό. γιατί η γνώση που ψηλάφησε, όπως λέει ο ίδιος, δεν ήταν από τη σάρκα αλλά από το Πνεύμα.

Όλα γεννιούνται από εκεί, όλη η φιλοσοφία, όλο το ευαγγέλιο του Αποστόλου των Εθνών, που αντίθετα με τους άλλους μαθητές δεν είχε γνωρίσει τον Ιησού, δεν Τον είχε ακολουθήσει στην επίγεια ζωή Του, δεν είχε ακούσει την διδασκαλία Του ούτε είχε παρευρεθεί στη σύλληψή Του και το πάθος Του.

Στον δρόμο της Δαμασκού ο Παύλος τα διδάχτηκε όλα με μια αστραπή.

Από εκεί θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο του που θ’ αγκαλιάσει Ιουδαίους και ειδωλολάτρες με την ίδια αδελφική αγάπη.

Μετά τη Δαμασκό θ’ ακολουθήσουν τα Ιεροσόλυμα, η Ταρσός, η Αντιόχεια, η Κύπρος, η Μ. Ασία, η Θράκη, η Μακεδονία, η κυρίως Ελλάδα. Θα οδηγηθεί δέσμιος στη Ρώμη, θα γράψει τις περίφημες επιστολές του, όπου συμπυκνώνεται όλη η ευαγγελική αλήθεια, θα κηρύξει ακόμα για λίγο το μήνυμα της σωτηρίας και θα επισφραγίσει με το αίμα του μαρτυρίου του το 67 μ.Χ. στη Ρώμη.

«Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστην τετήρηκα· λοιπόν απόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος», έγραφε στον μαθητή του Τιμόθεο (Β’ Τιμοθ. δ’ 7-8) και άφηνε παρακαταθήκη στους χριστιανούς όλων των εποχών ν’ αγωνίζονται τον καλόν αγώνα μέχρι το τέλος.

Οι αγιογραφίες του Αποστόλου Παύλου έχουν φιλοτεχνηθεί από τον απόφοιτο της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας του Αγίου Όρους ιερέα Παναγιώτη Πεύκη. Οι χειροποίητες λεπτομέρειες και η ειδική επεξεργασία του ξύλου καθιστούν το κάθε έργο βυζαντινής τέχνης μοναδικό αλλά και προσιτό σε όσους εκτιμούν τα προϊόντα του Αγίου Όρους. Λεπτομέρειες για το κάθε έργο θα βρείτε επιλέγοντας την κάθε εικόνα. Διατίθενται από την Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους.

Ε.Χ. ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΡΙΤΣΗ

http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/1415-apostolos-paulos-prwtos-meta-ton-ena

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: