Λόγοι γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου (α’ μέρος)

arthro118

  • Ήταν δύο αδέλφια στο Άγιον Όρος, στην Νέα Σκήτη. Ο ένας ήταν συνεχώς άρρωστος. Ο άλλος ήταν πάντοτε υγιής. Τελικά ο ασθενής κοιμήθηκε. Μόλις πέθανε ο αδελφός του, άρχισε να αρρωσταίνει ο άλλος και να υποφέρει από πόνους. Του έλεγαν οι άλλοι πατέρες να σηκωθεί να πάει στην Θεσσαλονίκη να γιατρευτεί. Ο άλλος που δεν είχε φύγει ποτέ από το Άγιον Όρος, δεν ήθελε να πάει, αλλά ο πόνος επέμενε.

Και ενώ συνεχιζόταν τόσο ο πόνος, όσο και ο πειρασμός των άλλων αδελφών για να πάει στην Θεσσαλονίκη, την νύκτα βλέπει στον ύπνο του τον αδελφό του που πέθανε να του λέγει. “Αδελφέ σήκωσε τον πόνο, σήκωσε όσον πόνο μπορείς ευχαριστώντας τον Θεό. Εγώ τόσα χρόνια άσκηση, τίποτε από όλα αυτά δεν μου λογάριασε ο Θεός, μόνο την αρρώστια αυτή βρήκε αξιόλογη για να με σώσει”.

Το περιστατικό αυτό το έφερνε ο πατήρ Παίσιος για παράδειγμα προς τους πάσχοντες, για να γνωρίζουν πόσο καλό βγαίνει από τον πόνο, την ασθένεια και από κάθε θλίψη.

  • Αν συνέβαινε κάποια παρεξήγηση, ο π. Παίσιος φυσικά δεν θα δεχόταν να επιβαρυνθεί άλλος με το πταίσμα. Είχε την αυστηρή αυτοκριτική στον εσωτερικό του κόσμο. Να, πού είναι η αγάπη και η ταπείνωση! Στην αυτοκριτική και την δικαιολόγηση του πλησίον.
  • Αν ο γέροντας είχε σημεία αντιαιρετικά ή κάποιες αντίθετες απόψεις επί θεμάτων πνευματικών ή εύρισκε κάποια αντίθετη διάθεση από κάποιον, έφευγε και εγκατέλειπε το κελί του. Αυτό απαιτεί το χριστιανικό φρόνημα, πίστευε.

Έτσι εγίνετο το εξιλαστήριο θύμα για να μη διασαλευθή η τάξη της μονής. Τις υπόλοιπες σκέψεις και προφάσεις τις άφηνε στο Θεό. Υπάρχει και Θεός, σκεπτόταν, αυτός ενδιαφέρεται για το σωστό και το δίκαιο και αυτός μόνο γνωρίζει τι είναι σωστό και δίκαιο. Εγώ θα προσευχηθώ για τον κάθε άνθρωπο. Ο Θεός είναι Θεός ζων και εγγίζων και όταν χρειάζεται επεμβαίνει.

  • “Εμείς εδώ”, μας έλεγε ο Γέροντας “έχουμε για πρόγραμμα να κοιμόμαστε το απόγευμα και να ξυπνούμε κατά τη δύση του ηλίου. Αρχίζομε δε, κομποσχοίνια, προσευχές και μετάνοιες, μέχρι τις 2 το πρωί, όταν μπαίνουμε στην Εκκλησία για την ακολουθία.

Κατά τις βραδινές ώρες, ερχότανε ο διάβολος να μας πειράξει (γιατί αυτή είναι η δουλειά του) και μεταξύ των πειραγμάτων του που κάνει, κάθεται πάνω στα πόδια μας κι αυτά βαραίνουν και πονάμε και στη συνέχεια μας ψιθυρίζει, ότι πρέπει να καθίσουμε γιατί κουρασθήκαμε κι έτσι μας κοιμίζει. Το φαινόμενο είναι καθαρώς πειρακτικό.

Έτσι εγώ, είχα τη συνήθεια να κρατώ μια βέργα, και κτυπούσα μια δυνατά στο παχύ μέρος του ποδιού μου. Έτσι ο πειρασμός έφευγε. Μετά από το περιστατικό αυτό, δεν χρειαζότανε άλλο να ξανακτυπήσω, αλλά που με έβλεπε να απλώνω το χέρι μου να πάρω το ξύλο, ήταν αρκετό να εξαφανισθεί”. Τότε ρωτήσαμε τον γέροντα, πως το εξηγεί αυτό, κι εκείνος μας εξήγησε, ότι άγγελος Κυρίου αυτομάτως κτυπά τον διάβολο, γι’ αυτό κι εξαφανίζεται.

ix-0117---300

  • Ρωτήσαμε τον γέροντα πως είναι σίγουρος, ότι ο διάβολος όντως πειράζει τα παιδιά, και τα βάζει να κάνουν τη ζωή των γονέων και διδασκάλων τόσο δύσκολη. Έλεγε δε, ότι όταν ο ίδιος ως γέροντας, παραμελούσε την επίβλεψη των είκοσι υποτακτικών του, την νύκτα έπαιρνε ο διάβολος πάνω του εξουσία και τον παίδευε.

“Έτσι πήγαινα σ’ εκείνο τον υποτακτικό που ήταν αμελής, και τον ρωτούσα να μου πει τι κάνει την νύκτα, όταν οι άλλοι κάνουν κομποσχοίνια, μετάνοιες, κλπ.”. Εκείνος απάντησε: “Τίποτε, γιατί έρχεται εδώ ο διάβολος οφθαλμοφανώς και με φοβερίζει ότι θα με κακοποιήσει, αν κάνω ό,τι κάνουν και οι άλλοι, μέχρι που μου ρίχνει ακόμη και τα σκεπάσματα κάτω”.

Τότε εγώ του εξήγησα, ότι ο διάβολος μόνο εκφοβίζει (τίποτε άλλο δεν μπορεί να μας κάνη) και οφείλει να τον πολεμήση, διαφορετικά να πάει σε κάποιο άλλο μοναστήρι. Κι εκείνος έλεγε ότι προτιμούσε εκεί, ο δε γέρων του εξηγούσε ότι πρέπει να διορθωθεί, διότι η αμέλεια του έρχεται ως πειρασμός σ’ αυτόν.

Έτσι λοιπόν, και στα σχολεία, το πείραγμα του διαβόλου στα παιδιά, ξεσπά στο κεφάλι των διδασκάλων. Έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός με το προφητικό χάρισμα, ότι “θα βγουν τέτοια πράγματα από τα σχολεία που δεν θα το πιστεύουμε στα μάτια μας, και ότι τα άθεα γράμματα αυτά θα καταστρέψουν τον κόσμο”.

http://agiostheologos.gr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: