Το τοπίο του Αγίου Όρους

Οι περιηγητές του Αγίου Όρους αποδίδουν τις εμπειρίες τους με όμορφες εικόνες και λόγια που συγκινούν την καρδιά. Απολαύστε μια ξεχωριστή παρουσίαση.

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

slide 1 to-topio-tou-agiou-orous

Όταν πλησιάσαμε το ακρωτήρι του Άθω, η φύση άλλαξε απότομα. Από ειδυλλιακή, έγινε άγρια και δραματική. Αντίς από πυκνόφυτους λόφους και πλαγιές βλέπαμε να υψώνονται αντίκρυ μας απότομοι βράχοι, απογυμνωμένοι από τις βροχές αιώνων και φαγωμένοι στις βάσεις τους από τα λυσσασμένα κύματα των χειμώνων. Είχαμε πια αφήσει πίσω μας τα περήφανα μοναστήρια και τις πρόσχαρες σκήτες και αντικρύζαμε καλύβια, σφηνωμένα στις κοιλότητες των βράχων σαν αετοφωλιές ή κρεμασμένα από ένα κάθετο ύψος πολλών μέτρων.

Κώστας Ουράνης

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ

slide 2 to-topio-tou-agiou-orous. doxeiariou
Όλα στο Άγιον Όρος αναπαύουν το μάτι. Ο βρυχηθμός των καταιγίδων, το κτύπημα των κυμάτων και οι κραυγές των πουλιών ευφραίνουν το αυτί και η γλυκύτητα των φυσικών αρωμάτων μαζί με τον καθαρό αέρα ευχαριστούν την όσφρηση του επισκέπτη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί δημιουργούν την ασύγκριτη φυσική αρμονία του Αγίου Όρους, στο οποίο τα λυγερά κυπαρίσια γύρω από τα μοναστήρια ή κατά μήκος των ρεμάτων προσθέτουν μια νότα αυστηρής βαρύτητας, ιερότητας και ειρηνικής μελαγχολίας.

Σ. Παπαδόπουλος

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΑΡΑΚΑΛΟΥ

slide 3 to-topio-tou-agiou-orous. karakalou
Αρχιτεκτονικά το μοναστήρι του Αγίου Όρους είναι πλασμένο να εξυπηρετεί τη θεία Λειτουργία: Είναι μια αρχιτεκτονικά ψαλλόμενη, θα μπορούσαμε να πούμε, θεία Λειτουργία. Γύρω από την εκκλησία, σαν Χερουβίμ και Σεραφίμ, απλώνονται καμάρες, κελλιά, τράπεζα, βιβλιοθήκη: ο χώρος που ιερουργείται η θεία Λειτουργία του εικοσιτετραώρου. Κάθε πράγμα είναι στη θέση του λειτουργικά ιεραρχημένο. Γι αυτό, ζώντας μέσα στο πρόγραμμα της Μονής, βαδίζοντας στους διαδρόμους της, νιώθεις πως γυρίζεις συνέχεια γύρω από τον «εν ου εστί χρεία».

Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

slide 4 to-topio-tou-agiou-orous. stauronikita
Αυτό το πλαίσιο, τον κόσμο και το περιβάλλον ετοιμάζει το τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας – μια αρχιτεκτονική ζωής, προγράμματος και κτισμάτων – που χωρά τον καθένα με το δικό του όνομα, και στην κάθε φάση της ζωής και της πορείας του προς την ωριμότητα. Δεν είναι το ακίνητο καλούπι που παράγει ομοιόμορφα κατασκευάσματα, αλλά η ζωντανή μήτρα που δημιουργεί προσωπικά όντα με δικό τους χαρακτήρα, αποστολή και «μοίρα»

Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

slide 5 to-topio-tou-agiou-orous.dionisiou
Και ενώ κάθε Μονή του Αγίου Όρους έχει τα τυπικά και το κοινό λειτουργικό πρόγραμμα σε όλες τις Μονές, ταυτόχρονα κάθε Μονή φέρει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αγίων κτιτόρων της, των αρχιτεκτόνων της και της περιοχής στην οποία βρίσκεται… Αλλά κάθε Μονή έχει μια αποστολή που είναι να βοηθήσει τον κάθε συγκεκριμένο αδελφό να εξαγιάσει το σκεύος του με τη μετάνοια, την άσκηση, την ταπείνωση, την αγάπη.

Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

slide 6 to-topio-tou-agiou-orous.xiropotamou
Το ίδιο το θείο κάλλος φανερώνεται στο κάλλος των κτισμάτων στο Άγιον Όρος… Το κάλλος δεν λογίζεται ως αισθητική κατηγορία, αλλά ως θεία χάρις και ενέργεια, που συγκροτεί και συνέχει τον κόσμο.

Αρχιμ. Βασίλειος Γοντικάκης

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

slide7 to-topio-tou-agiou-orous
Μετά απο ανάβαση μισής ώρας στην κρημνώδη πλευρά της βουνοπλαγιάς φάνηκε ότι ξεπεράσαμε τα όρια της επικράτειας του ήλιου, γιατί η βροχή άρχισε να πέφτει καταρρακτώδης, μετατρέποντας το ρηχό μονοπάτι σε χείμαρρο… Μετά από κοπιώδη ανάβαση μιας ακόμα ώρας, φτάσαμε στο άκρο της κορυφογραμμής η οποία διατρέχει τη χερσόνησο του Άθωνα.

Τζωρτζ Φρέντερικ Άμποτ

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

slide8 to-topio-tou-agiou-orous
Ο προσκυνητής στο Άγιον Όρος, αντίθετα από τον τουρίστα, στόχος του οποίου είναι να δει τα πράγματα, να ταξιδέψει υπό όρους που να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετοι, ασφαλέστεροι, οικείοι, εύκολοι και αδιαμφισβήτητοι, απελευθερώνεται από την υλική δουλειά, εμπιστεύεται τον Θεό και ξεκινά μια αναζήτηση που είναι εσωτερική όσο και εξωτερική, και λαμβάνει χώρα, κατά ποικίλους βαθμούς, στο άγνωστο. Από την άποψη αυτή το προσκύνημα γίνεται η εικόνα του πνευματικού αναζητητή.

Φίλιπ Σέρραντ

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

slide9 to-topio-tou-agiou-orous
Στο μπαλκόνι αυτό του Αγίου Όρους πέρασα τις πιο μακάριες ώρες της διαμονής μου, ρουφώντας ειρήνη με όλους μου τους πόρους. Είδα από εκεί ξημερώματα πάνω στην θάλασσα τόσο ονειρώδη, που ξεπερνούσαν κι αυτά ακόμη του αρχιπελάγους των Κυκλάδων, γιατί στα γλυκύτατα χρώματα του ουρανού και των ατλαζένιων νερών έρχονταν να προστεθούν οι εαρινές πρασινάδες των πλαγιών και τα μύρια αρώματα που κατέβαζε η πρωινή αύρα.

Κώστας Ουράνης

ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

slide 10 to-topio-tou-agiou-orous
Τέλεια κοινωνία βίου θεωρώ εκείνη στην οποία δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες, οι αντιθέσεις της γνώμης έχουν εκλείψει, κάθε ταραχή και φιλονικία και εριστικότητα έχουν απομακρυνθεί και όπου όλα είναι κοινά: ψυχές, γνώμες καθώς και οι τροφές… Κοινά επίσης η πίστη στον Θεό, ο θησαυρός της ευσέβειας, η σωτηρία, τα αγωνίσματα, οι κόποι, τα στεφάνια. Όπου οι πολλοί είναι ένας και ο ένας δεν είναι μόνος, αλλά ένα με τους πολλούς.

Μέγας Βασίλειος

http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/1330-to-topio-tou-agiou-orous

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: