Οδοιπορικό στην Ι. Μονή Αγίου Παντελεήμονος

Στο νεότευκτο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος και Ευβούλης στο γραφικό Άγιο Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου, οι επισκέπτες-προσκυνητές έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πνευματική δύναμη μέσα από την παρακολούθηση των ακολουθιών, να νιώσουν στιγμές γαλήνης και πνευματικής ανάτασης στον καλαίσθητο χώρο της Μονής της Ορθοδοξίας και να εφοδιασθούν με αγνά χειροποίητα, μοναστηριακά προϊόντα.

pantelehmonos-eksofullo

Τα φρέσκα και χειροποίητα ζυμαρικά που παρασκευάζουν οι μοναχές της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος μπορείτε να τα βρείτε αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Έκθεσης Προϊόντων Αγίου Όρους.

pantelehmonos-1

Επίσης, η είσοδος των επισκεπτών στο ταπεινό μοναστήρι είναι μια ευκαιρία προσέγγισης της ορθόδοξης παράδοσης της περιοχής.

pantelehmonos-4

Ο κήπος της Μονής

Αυτή η παράδοση εκφράζεται με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα, την κατάνυξη των ιερών εικόνων και της ψαλμωδίας, αλλά και με τη απαράμιλλή φιλοξενία των μοναζουσών.

pantelehmonos-13

Τα χειροποίητα ζυμαρικά που παράγονται στο εργαστήριο της Μονής διακρίνονται για τις εξαιρετικές τους πρώτες ύλες και τη μοναδική τους γεύση!

Το Ιστορικό της Μονής

Στα Νότια του Νομού Φλωρίνης, στην τοπική κοινότητα του Αγίου Παντελεήμονος του δήμου Αμυνταίου, σε μικρή απόσταση από τις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας, είναι χτισμένη η Ιερά Μονή Αγίων Παντελεήμονος & Ευβούλης, που αποτελεί ανασύσταση της ιστορικής Μονής Αγίου Παντελεήμονος, παρά το γεγονός ότι είναι χτισμένη σε διαφορετική τοποθεσία από την παλαιά.

pantelehmonos-10

Η μοναστική παράδοση στην περιοχή του λεκανοπεδίου Αμυνταίου είναι αρκετά παλιά, αφού το 1380 -χρονολογία της δυναστεία των Παλαιολόγων- στη κοινότητα Άγιος Παντελεήμονας λειτουργούσε ανδρικό μοναστήρι βυζαντινού ρυθμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες Γάλλων περιηγητών και ιστορικών, κατεστράφη το 1830 ολοσχερώς από εκτεταμένη πλημμύρα, όταν ισχυρός σεισμός προκάλεσε την υπερχείλιση των υδάτων της λίμνης Βεγορίτιδας.

Η συμβολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, εντόπισε στα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορά περί της ύπαρξης διαλελυμένης ανδρώας Ιεράς Μονής στοιχείο που αποτέλεσε το εφαλτήριο, για να προχωρήσει στην ίδρυση της γυναικείας Μονής το 2004.

pantelehmonos-9

Έτσι σε σημείο όπου προϋπήρχε Ναός αφιερωμένος εις τον Άγιον Γεώργιον, έλαβαν χώρα οι εργασίες κατασκευής του μοναστικού συγκροτήματος.

pantelehmonos-12

Άγιος Παντελεήμονας και Αγία Ευβούλη

Ο Σεβασμιότατος με προσωπικές ενέργειες, εξασφάλισε την έγκριση της Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία της Μονής και επικαλούμενος το γυναικείο κοινόβιο, πρόσθεσε στο όνομα της Μονής και αυτό της μητέρας του Αγίου, την Αγία Ευβούλη, ενέργεια που ενίσχυσε την αναγνωρισιμότητα της, στον χριστιανικό κόσμο της περιοχής.

Η Μονή συνδέεται πνευματικά με το Άγιο Όρος, απ’ όπου προέρχεται ο πνευματικός της, ο γέροντας Φιλόθεος, ηγούμενος της Μονής Καρακάλλου, ενώ διοικητικώς, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη, Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας.

pantelehmonos-16

Η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος & μητρός Ευβούλης πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο, συγκεκριμένα:

α) Στις 30 Μαρτίου της Αγίας Ευβούλης, προς τιμή της μητέρας του Αγίου Παντελεήμονος
β) Στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονος, πολιούχου και προστάτου της ομωνύμου τοπικής κοινότητας Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου.
γ) Του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου-κινητή εορτή), όπου τιμάται το καθολικό της Ιεράς Μονής, που προϋπήρχε.

Στη Μονή φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, Της Αγίας Παρασκευής και άλλων Αγίων. Πολλοί Ευλαβείς προσκυνητές αποθέτουν τις ελπίδες και τους πόνους τους ενώπιον των ιερών αυτών λειψάνων και λαμβάνουν παρηγοριά στα αιτήματα τους.

pantelehmonos-11

Τα Διακονήματα

Μεγάλο κομμάτι του χρόνου των μοναζουσών αφιερώνεται στα διακονήματα, τα οποία καλύπτουν ένα μικρό κομμάτι των αναγκών τους. Επίσης ένα μεγάλο μέρος των χειροποίητων παρασκευασμάτων διατίθενται σε άπορες οικογένειες ή άπορα άτομα.

pantelehmonos-7

Κατασκευή χειροποίητων εικόνων από Μοναχή

Τα διακονήματα σχετίζονται με:

α)Την κατασκευή θυμιάματος και απλών εικόνων

β)Την παρασκευή γλυκών του κουταλιού και ζυμαρικών

pantelehmonos-8

γ)Την παρασκευή φυτικών αλοιφών

pantelehmonos-14

Το Εργαστήρι

Είναι ένας απλός χώρος που φιλοξενεί τον απαραίτητο εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες, για την παρασκευή ή κατασκευή διακονημάτων.

Ο Περίβολος

Η Μονή περιβάλλεται από πλακόστρωτο περίβολο, με θολερούς πευκώνες, υψίκορμα κυπαρίσσια, ποικίλα άνθη και περιποιημένη χλόη που δημιουργεί θεσπέσια εντύπωση στον προσκυνητή.

pantelehmonos-3

pantelehmonos-5

Θρησκευτικός Τουρισμός ή Προσκυνηματικός τουρισμός

Αν και η ένταξη της Μονής στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει αύξηση επισκεψιμότητας, κυρίως στις πανηγυρικές εορτές και τις Κυριακές, όπου οι προσκυνητές συνδυάζουν την χριστιανική λατρεία, με δραστηριότητες αναψυχής στο φυσικό περιβάλλον (βουνά και τις λίμνες) της περιοχής. Στις άμεσες προθέσεις των μοναζουσών και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι η η ανάδειξη της μοναστικής παράδοσης της περιοχής, εξέλιξη που θα προσδώσει νέα προοπτική στο όλο εγχείρημα.

pantelehmonos-2

http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/1293-odoiporiko-iera-monh-agiou-pantelehmonos-amuntaio

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: