Η Σταύρωση και η Ανάσταση

Ο Άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας , Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, σε συνέντευξη που έδωσε στο διαδικτυακό κανάλι της Πεμπτουσίας, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνεται η εικόνα της Σταύρωσης και της Ανάστασης στην ορθόδοξη αγιογραφία.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου παρουσιάζεται από την artionrate έως τις 20 Απριλίου 2015 η μεγάλη έκθεση με τίτλο: «Η τέχνη του Αγίου Όρους στο Τελλόγλειο – Σύγχρονα έργα αγιογράφων και μοναχών.»

staurwsi-anastasi-ksenopoulos-a

Εκεί παρουσιάζει κάποια από τα έργα του και ο απόφοιτος και καθηγητής της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, συνεπικουρούμενος από δύο ακόμη αποφοίτους της Αθωνιάδας Σχολής, τον ιερέα πατέρα Παναγιώτη Πεύκη και τον κ. Γεώργιο Σιδηρόπουλο, καθώς και αγιογράφους μοναχούς. Εικόνες έστειλε επίσης το αγιογραφικό εργαστήρι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους φιλοτεχνημένες από τον πατέρα Λουκά, ενώ έργα τους στείλανε και οι μοναχοί της Μικράς Αγίας Άννας και το κελί των Αγίων Μακαρίων.

Με αφορμή την εορτή του Πάσχα και μπροστά σε κάποια από τα έργα που εκτίθενται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα ο άρχοντας Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας έκανε μια ενδιαφέρουσα αναδρομή σε υπέροχες αγιογραφίες της Σταύρωσης και της Ανάστασης. Ένα ταξίδι, ντυμένο με εικόνες της βυζαντινής τέχνης.

Παρακολουθώντας την ανάλυση των αγιογραφιών στο video που ακολουθεί θα λάβετε απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:

Σε ποιο σημείο του Ιερού Ναού τοποθετείται η αγιογραφική παράσταση της Σταύρωσης; Τι συμβολίζει αυτή η επιλογή της θέσης; Ποιες άλλες σκηνές προ και μετά την Ανάσταση του Χριστού αναφέρονται στο ιστορικό μέρος της ζωής του Χριστού; Ποια είναι η θέση της Παναγίας στην εικόνα της Σταύρωσης; Ποιες άλλες αλληγορικές παραστάσεις συναντάμε στην αγιογραφία της Σταύρωσης;

staurwsi-anastasi-ksenopoulos-b

Ποια είναι η πιο γνωστή παράσταση της Ανάστασης; Ποιες είναι οι δυτικές απεικονίσεις της Ανάστασης; Γιατί ξεχωρίζει η εικόνα της Ανάστασης του Πρωτάτου φιλοτεχνημένη από τον Πανσέληνο; Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στην Κρητική και την Μακεδονική σχολή της βυζαντινής τέχνης ως προς την απόδοση των δύο αυτών παραστάσεων;

http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/1320-agiografia-staurwshs-anastashs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: