Πώς θα είναι ο Άγιος Νικόλαος στο σημείο των Δίδυμων Πύργων

Screen-shot-2015-01-10-at-12.18.45-AM

Νέα Υόρκη: Στην αρχιτεκτονική γλώσσα με την οποία μιλά η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, μεταφρασμένη στον 21ο αιώνα από τον Σαντιάγο Καλατράβα, θα οικοδομηθεί ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, αντικαθιστώντας τον ναό που είχε πέσει κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Ο θεμέλιος λίθος έχει ήδη τοποθετηθεί και η ανέγερση του νέου ναού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα του 2017.

«Στο μυαλό μου, θα πρόκειται για μία μικρή εκκλησία, την οποία δεν θα “φτιάξουν” τα χρήματα αλλά η τοποθεσία και η σημασία της» είπε ο αρχιτέκτονας μιλώντας στο ΒΒC, λέγοντας πως θέλει συνειδητά να επαναλάβει την αντιδιαστολή του μικρού μεγέθους του αρχικού ναού με τους τεράστιους Δίδυμους Πύργους (και, σήμερα, το νέο ουρανοξύστη του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου).

Η κατασκευή του ναού θα γίνει με τέτοια υλικά, ώστε τη νύχτα η εκκλησία να φαίνεται εξωτερικά να φωτίζεται από μέσα.

Ο θόλος με τη μορφή του Παντοκράτορα παραπέμπουν τόσο στο θόλο της Αγίας Σοφίας όσο και στον μεγαλύτερο από τους θόλους της Μόνης της Χώρας.

«Προσπαθούσα να σχεδιάσω ένα κτίριο που θα είναι σύγχρονο, αλλά με έναν τρόπο που αντικατοπτρίζει την ορθόδοξη παράδοση» είπε ο Καλατράβα. «Μελέτησα προσεκτικά την Αγία Σοφία και ιδιαίτερα το ψηφιδωτό που απεικονίζει τον Ιουστιανιανό να παρουσιάζει το μοντέλο του καθεδρικού στην Παναγία».

Εξήγησε πως, στα μάτια του, η μορφή της Θεοτόκου σε Θρόνο που απεικονίζεται στο ψηφιδωτό έχει αναλογίες με το πώς φαίνεται η ίδια η Αγία Σοφία στον παρατηρητή από το μπροστινό μέρος. Το κεφάλι της Παναγίας μοιάζει να είναι, κατ’ αναλογία, ο κεντρικός θόλος του οικοδομήματος και τα πλαϊνά τμήματα του θρόνου οι μικρότεροι θόλοι.

http://www.diakonima.gr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: