Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας

athanasios-eksofullo

Eις τον Aθανάσιον.
Ἀθανάσιον καὶ θανόντα ζῆν λέγω.
Οἱ γὰρ δίκαιοι ζῶσι καὶ τεθνηκότες.

Βιογραφία

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Ἒργοις λάμψαντες, Ὀρθοδοξίας, πᾶσαν σβέσαντες κακοδοξίαν, νικηταί τροπαιοφόροι γεγόνατε· τῇ εὐσεβείᾳ τά πάντα πλουτίσαντες, τήν Ἐκκλησίαν μεγάλως κοσμήσαντες, ἀξίως εὕρατε Χριστόν τόν Θεόν, δωρούμενον πᾶσι τό μέγα ἔλεος.

Στην αγιογραφία αυτή ο Άγιος Αθανάσιος εικονίζεται ως γέρος, πλατυγένης, λιπόσαρκος, με εκφραστικότατο βλέμμα. Φέρει πολύχρωμη αρχιερατική ενδυμασία στολισμένη με πολυσταύρια, ευλογώντας με το δεξί χέρι, ενώ με το αριστερό συγκρατεί στολισμένο ευαγγέλιο. Το πρόσωπο του Αγίου καθώς και τα υπόλοιπα γυμνά μέρη του σωματός του, πλάθονται με δεξιότητα σε αλλεπάλληλα επίπεδα φωτεινών χρωμάτων, οι οποίες σβήνουν με γλυκύτατο τρόπο. Το αποτέλεσμα αυτής της τεχνικής που χρησιμοποιεί ο αγιογράφος μοναχός στο κελί των Αγίων Μακαρίων στο Άγιο Όρος, είναι να δείχνει το πρόσωπο αφενός λιπόσαρκο και ασκητικό και αφετέρου γεμάτο, φωτεινό, ευαίσθητο και εκφραστικό.

agios-athanasios

http://www.artionrate.com/index.php/eshop/skhth-agiou-basileiou/agios-athanasios-detail

http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/1192-athanasios-o-megas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: