Άγιος Αντώνιος ο Μέγας

eksofullo-antwnios

Ἔχει τι μεῖζον οὐρανὸς καὶ τῶν Νόων,
Ἔξαρχον Ἀντώνιον Ἀσκητῶν ἔχων.
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Ἀντώνιον ἔνθεν ἄειραν.

Βιογραφία

Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο από πλούσιους και ενάρετους γονείς, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία. Συγκεντρώνει όμως την προσοχή του στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του. Γρήγορα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχωρεί για την έρημο, αφού πρώτα μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.

Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του φθάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης ώστε η ψυχή του αγίου μπορούσε να εξέρχεται του σώματός του ενώ βρισκόταν ακόμη εν ζωή. Γίνεται το πρότυπο των ασκητών. Πολλοί εξ αυτών έφθαναν στην έρημο για να τον ακούσουν και να τον συμβουλευθούν. Παρέδωσε την μακάρια ψυχή του στον μισθαποδότη Θεό σε ηλικία 105 ετών.

Αν και, όπως λέγει ο Μέγας Αθανάσιος, μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Οσίου Αντωνίου ήταν να μείνει κρυφός ο τόπος της ταφής του, οι μοναχοί που μόναζαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’.

Τόν ζηλωτήν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, τῷ Βαπτιστῇ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, Πάτερ Ἀντώνιε, τῆς ἐρήμου γέγονας οἰκιστής, καί τήν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου· διό πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Αυτή η αγιογραφία του Αγίου Αντωνίου είναι ένα μοναστηριακό προϊόν που έχει φιλοτεχνήσει η αδελφότητα των Καρτσωναίων μοναχών που εγκαταβιώνει στην Καλύβη Αγίου Γεωργίου στην Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννας του Αγίου Όρους. Το έργο έχει τοποθετηθεί σε ειδικά σχεδιασμένη βάση που αποτελείται από παράγωγο ξύλου με κερί και ρυτίνη και στο οποίο έχει εφαρμοστεί υψηλή θερμοκρασία ώστε να λάβει το επιθυμητό σχήμα.

n26169

http://www.artionrate.com/index.php/eshop/agiografies/idiaiteres-lithografies/agios-antwnios-3-detail

Στην αγιογραφία αυτή σε φυσικό ξύλο εικονίζεται ο Άγιος Αντώνιος στηθαίος. Φιλοτεχνημένη σε καμβά και παλαιωμένη σε φυσικό ξύλο από το εργαστήρι αγιογραφίας του πατρός Πεύκη, απόφοιτου της Αθωνιάδας σχολής του Αγίου Όρους, η αγιογραφία αυτή φέρει την σφραγίδα γνησιότητας του αγιογραφείου βυζαντινών εικόνων που ακολουθεί πιστά την αγιορείτικη παράδοση.

p50-antonios-(50k-10b-ant-35)

http://www.artionrate.com/index.php/eshop/agiografies/palaiwmenes/agios-antonios-detail

http://www.saint.gr/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: