Έγινε η αγιοκατάταξη του Γέροντος Παϊσίου

eksofullo-pater-paisios

Η πολυαναμενόμενη αγιοκατάταξη του ούτως ή άλλως Αγίου στη συνείδηση των Ορθοδόξων, Γέροντος Παϊσιου του Αγιορείτου αποτελεί πλέον γεγονός.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Tρίτην, 13ην Ἰανουαρίου 2015, πρός ἐξέτασιν τῶν ἐν τῇ ἡμερησίᾳ διατάξει ἀναγεγραμμένων θεμάτων.

Κατ᾿ αὐτήν, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος: α) ὁμοφώνως ἀποδεχθεῖσα εἰσήγησιν τῆς Κανονικῆς Ἐπιτροπῆς ἀνέγραψεν εἰς τό Ἁγιολόγιον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τόν μοναχόν Παΐσιον Ἁγιορείτην

Χαρακτηριστικότεροι σταθμοί του βίου του

Ο Όσιος Παΐσιος κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της αγιοτόκου Καππαδοκίας το 1924 από ευσεβείς γονείς ,τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία. Μαζί με τα άλλα 8 αδέλφια του και λίγο μετά την βάπτιση του από τον επίσης Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, βαδίζοντας τον σκληρό δρόμο της προσφυγιάς, μετέβησαν αρχικώς στον Πειραιά και στην συνέχεια στην Κέρκυρα και στην Κόνιτσα όπου και εγκαταστάθηκαν.

Σε ώριμη ηλικία, ο Γέροντας δέχθηκε το μοναχικό σχήμα, λαβών το όνομα Παΐσιος. Από το 1964 παρέμεινε έως τέλους της επίγειας ζωής του (+12 Ιουλίου 1994) στηρίζοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας που προσέτρεχαν κοντά Του στο μικρό κελλάκι όπου ζούσε. Ενταφιάσθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου- Σουρωτής ,στην Θεσσαλονίκη, της οποίας υπήρξε ιδρυτής και κτήτορας.

Από νωρίς και ενόσω ζούσε, στην συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων και ιδιαίτερα όλων όσων είχαν την ευλογία να Τον γνωρίσουν από κοντά θεωρούνταν σύγχρονος Άγιος. Έζησε με ταπείνωση και με αγάπη. Ταπείνωση προς Τον Θεό και αγάπη προς τον άνθρωπο. Ο Θεός τον καταξίωσε με το προορατικό χάρισμα ,με αποτέλεσμα να μπορεί να διακρίνει στις ψυχές των ανθρώπων όσα τα ανθρώπινα μάτια δεν μπορούν να δουν. Η αγιότητα του βίου Του, η ενάρετη πορεία Του, τον κατέστησαν κοινωνό και μέτοχο της Βασιλείας των Ουρανών.

Η Αγία Μεγάλη του Χριστού, Μητέρα Εκκλησία, χάρισε με την Απόφαση μεγάλη χαρά σε εκατομμύρια πιστών ανά τον κόσμο που με έκδηλο ενδιαφέρον ανέμεναν την απόφαση της Εκκλησίας. Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, είναι πλέον και επίσημα Άγιος της Εκκλησίας μας. Αγάπησε τον ανθρώπινο πόνο στα μάτια των πονεμένων ανθρώπων που τον επισκέπτονταν καθημερινά. Έζησε τον ανθρώπινο πόνο της ασθενείας ο ίδιος, όταν κλήθηκε να σηκώσει με Χριστιανική καρτερία τον δικό Του σταυρό.

Παρακαλούμε εκ βάθους ψυχής, τον νέον Άγιον της Εκκλησίας μας, να πρεσβεύει προς Τον Τριαδικό Θεό για όλους μας, για την Ελλάδα μας που τόσο αγάπησε και που την καθαγιάζουν τα Ιερά Λείψανα Του, να πρεσβεύει ώστε η Χάρις Του Θεού να συνεχίζει να μας επισκιάζει πάντοτε. Ας έχουμε τις πρεσβείες και την ουράνια ευλογία Του!

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 13ῃ Ἰανουαρίου 2015
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

patera-paisios-2

http://www.artionrate.com/index.php/eshop/skhth-agiou-basileiou/paisios-agioreitis-detail

Ο πατήρ Παΐσιος είναι γνωστός και αγαπητός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σε ένσκαπτο φυσικό ξύλο έχει αγιογραφηθεί η μορφή του με παραδοσιακά χρώματα της βυζαντινής τέχνης της αγιογραφίας, ενώ το πλαίσιο και το φωτοστέφανο είναι στολισμένα με χρυσό 22Κ. Είναι φιλοτεχνημένη στην Καλύβη των Αγίων Μακαριών στον Άγιο Βασίλειο του Αγίου Όρους.

pater-paisios-1

http://www.artionrate.com/index.php/eshop/agiografies/idiaiteres-lithografies/geron-paisios-agioreiths-detail

Οι μοναχοί της Ιεράς Καλύβης Αγίου Γεωργίου της Μικράς Αγίας Άννης έχουν τοποθετήσει την έγχρωμη λιθογραφία του Πατρός Παϊσίου σε παράγωγο ξύλου δουλεμένο με κερί και ρητίνη το οποίο με εφαρμογή υψηλής θερμοκρασίας έλαβε το ιδιαίτερο αυτό σχήμα και χρωματίστηκε με μαύρο χρώμα. Το μοναδικό αυτό έργο βυζαντινής τέχνης είναι καλυμμένο με γυαλιστερό βερνίκι ώστε να διατηρείται ανέπαφο από τις φθορές του χρόνου.

http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/1179-agiokatataksh-gerontos-paisiou

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: