Άγια Νύχτα

Ίσως περισσότερο από καθετί κάνουν να φαίνεται άγια η νύχτα των Χριστουγέννων το πολύ πρωϊνό ξύπνημα, νύχτα, με τα φώτα και τα κεριά, για τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία, και οι παιδικές αναμνήσεις, για τους μεγάλους.

agia-nixta-3

Η συγκίνηση των Χριστουγέννων δεν συγκρίνεται με καμιά. Είναι πιο βαθειά, πιο ειλικρινής, πιο μυστηριακή, από οποιαδήποτε άλλη. Δεν είναι ούτε χαρά, ούτε πόνος, είναι μυστήριο. Πρωτάκουστο και πρωτοφανέρωτο. Μόλις το χωράει η καρδιά, καθόλου δεν το δέχεται ο νους.

Κι εμείς -τι ανόητο!- να προσπαθούμε να το εξηγήσουμε, να το στολίσουμε με δώρα, με ταξίδια, με γλυκά και με ευχές.

Ας μπορούσαμε, μαζί μ’ αυτά, να αφήσουμε να γεμίσει η καρδιά μας με ζεστασιά, συμπόνοια, αγάπη, με την ειρήνη που έψαλλαν οι άγγελοι εκείνοι την άγια νύχτα.

Οι ολονυχτίες εκτός Αγίου Όρους

agia-nixta-1

Ποιός, θα το επίστευε, ότι υπάρχουν εν μέσαις Αθήναις άνθρωποι που ζουν βίο ασκητικό. Μάλιστα ασκητικό, Ασκητεύουν…Η παράδοσις συνεχίζεται. Η πίστης δεν εχάθη.

Ο ρυθμός του κόσμου όσο κι αν γενικώς άλλαξε, πάντα στο βάθος υπάρχει. Αρκεί μόνο μια στιγμή, ένα τυχαίο γεγονός, δια να μας τον αποκαλύψη.

«Ο παπα Νικόλας» (Άγιος Νικόλαος Πλανάς)…Γέρων, υπερεννενηκοντούτης. Και όμως δεν έχει λευκανθή. Τον υποβαστάζουν κι έτσι σιγά-σιγά προχωρεί.

Άγιος άνθρωπος, μου λένε.

Όλοι σπεύδουν να του φιλήσουν το χέρι. Κάποιες ευλογίες, προσφέρει, αλλά η φωνή του μόλις ακούεται. Και μου έρχεται στο νου, πώς κατά παρόμοιο, περίπου τρόπο, καθώς αναφέρει η εκκλησιαστική ιστορία, μετεφέρετο στην εκκλησία και ο Άγιος Ιωάννης, ο μαθητής του Χριστού. Επί φορείου, και δεν τους έλεγε τίποτε άλλο παρά «αγαπάτε αλλήλους».

agia-nixta-4

Και το εκκλησάκι της Ορθοδοξίας του προφήτη Ελισσαίου είναι ακόμη πιο συμπαθητικό, μες στο αχνό αυτό φέγγος των κεριών κ’ ένας βαθύς μυστικισμός είναι απλωμένος πέρα ως πέρα, στο ιλαρό, γλυκό εκείνο φως.

Η ακολουθία του εσπερινού έχει προχωρήσει. Και εν μέσω απολύτου κατανύξεως και σιγής μια θερμή φωνή, καθαρή φωνή, αντηχεί εις τόνον μετανοίας και καθαρμού.

Δεύτε προσκυνήσωμεν και προσπέσωμεν τω βασιλεί ημών Θεώ…

agia-nixta-2

Ήταν η φωνή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αυτή που ακουγόταν από το εκκλησάκι του Αγ. Ελισσαίου. Οι Χριστουγεννιάτικες ιστορίες του γεμίζουν από ζεστασιά τις ημέρες των Χριστουγέννων όλα τα παιδιά στην Ελλάδα, αυτά που τώρα είναι μικρά, αυτά που έγιναν μεγάλοι, και αυτά που ακόμη δεν γεννήθηκαν.

Από τους συγγραφείς και ποιητές δεν φαίνεται κανείς να έμεινε ασυγκίνητος μπροστά στο πρωτάκουστο θαύμα. Ακολουθούν και αυτοί και όσοι τους διαβάζομε την απλοϊκή χαρά των ποιμένων της Βηθλεέμ και το δέος των Μάγων της Ανατολής.

http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/1145-agia-nuxta

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: