ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

04

Αιώνες τώρα η Θεσσαλονίκη και μαζί της όλος ο ελληνισμός, τίμησαν τον Άγιο Δημήτριο. Οι γιορτές του ήταν από τις λαμπρότερες γιορτές, που γίνονταν στον ελληνικό χώρο.
Ένας άγνωστος συγγραφέας, του οποίου διασώθηκε ένας διάλογος με τον τίτλο «Τιμαρίων» κάνει λόγο για το πανηγύρι, που γινόταν στη μνήμη του. Κατά τις πληροφορίες του «Τιμαρίωνος» οι γιορτές του Αθλοφόρου άρχιζαν έξι μέρες πριν από τη γιορτή του, 26 Οκτωβρίου, και συνεχίζονταν δύο μέρες ακόμα. Αργότερα όμως οι γιορτές διαρκούσαν περισσότερο καιρό. Ο Αρμενόπουλος λέει ότι οι γιορτές κράταγαν ένα ολόκληρο μήνα. Και ο Γρηγοράς το επιβεβαιώνει λέγοντας ότι, όπως οι Ισραηλίτες είχαν ένα μήνα που γιόρταζαν τη διάβαση από την Ερυθραία Θάλασσα, έτσι και οι Θεσσαλονικείς είχαν σα σπουδαιότερο μήνα, το μήνα που γιορταζόταν η μνήμη του Μάρτυρα.
Τις γιορτές αυτές, που ήταν ευκαιρία και για μεγάλο εμπορικό πανηγύρι, ο «Τιμαρίων» τις αποκαλεί «Δημήτρια», όπως οι αρχαίοι Αθηναίοι έλεγαν τις γιορτές τους «Παναθήναια».
Στη διάρκεια των «Δημητρίων», έφθαναν στη «Νύμφη του Θερμαϊκού» και άνθρωποι των γραμμάτων, λόγιοι και ρήτορες, φιλόσοφοι και καλλιτέχνες, που συντελούσαν στην πνευματική άνθηση της πόλεως. Τότε στις στοές και στα θέατρα δίνονταν διαλέξεις. Στις ανώτερες σχολές διδάσκονταν η Φιλοσοφία, η Ρητορική, η Νομική, η Ιατρική και τα Μαθηματικά.
Οι εκκλησιαστικές ακολουθίες και λιτανείες έφθαναν στο κατακόρυφο της μεγαλοπρέπειάς τους την παραμονή, στις 25 Οκτωβρίου.
Η Μεγάλη Εβδομάδα του Αγίου Δημητρίου αναβίωσε πλέον στον πάνσεπτο Ναό του στην Θεσσαλονίκη εδώ και μερικά χρόνια τώρα, χάρις στην αγάπη, την επιμονή και την θέληση του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ του Β’.Η Εκκλησία των Θεσσαλονικέων γιορτάζει με Βυζαντινή και πολύ μεγαλοπρέπεια για μια ολόκληρη εβδομάδα τον Πολιούχο και προστάτη της Άγιο Μεγαλομάρτυρα του Χριστού Δημήτριο. Ο συνεορτασμός του Αγίου Δημητρίου μετά της Παναγίας άρχισε να ξαναγιορτάζεται από το 1985, όταν η Θεσσαλονίκη γιόρτασε τα 2.300 χρόνια των γενεθλίων της. Μετά από μερικούς αιώνες λήθης και σιωπής ένα ακόμη ιστορικό γεγονός, ο από κοινού εορτασμός του Αγίου Δημητρίου μετά της Παναγίας, αναβιώνει χάρη της αγάπης, της επιμονής και της θέλησης του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Β’. Ο συνεορτασμός γινόταν στον ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου κατά τον 14ο αιώνα, όπως μας πληροφορεί ο Νομοφύλαξ και Κριτής της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Αρμενόπουλος.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Πρωτ/ρου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΚΑΡΟΥ, Δρ. Θ., «Ο ΣΥΝΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ»
Το βιβλίο αυτό διατείθεται από την εταιρεία Έκθεση Προϊόντων Αγίου Όρους από το κατάστημα (Κεραμοπούλου 7, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας), αλλά και ηλεκτρονικά εδώ http://www.artionrate.com/index.php/eshop/biblia/suneortasmos-agiou-dimitriou-panagias-detail Τηλεφωνικές παραγγελίες 2310456020

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: