Βυζάντιο και Παράδοση

vizantio_2

γράφει ο Αγαμέμνων Αποστόλου,Διεθνολόγος
Ο βυζαντινός κόσμος ήταν μια χιλιετής κίνηση Παράδοσης, σαν ένας κυματισμός παιδείας και λαϊκής συνείδησης που ξεκίνησε στην αρχαιότητα και, παρασύροντας και άλλα στοιχεία στο δρόμο του, φτάνει στην πρώιμη ύστερη περίοδο. Οι Βυζαντινοί, φυσικά, δεν ήταν έρμαια μιας συντηρητικής κοινωνικής δομής, αλλά φορείς ήθους, που βασίζονταν σε αρχαίες γνώσεις και στην πίστη τους ότι υπάρχει μια ενδελέχεια στην πορεία του ανθρώπου στη γη.
Η βυζαντινή κοινωνία πίστευε ότι η ζωή του ανθρώπου λειτουργούσε σύμφωνα πάντα με το έργο του Θεού και για την Σωτηρία του Ανθρώπου. Δόξα, δηλαδή, είχε ο αυτοκράτορας ως πρόσωπο ιερό, αλλά είχε και Τιμή. Το βυζαντινό ιδεώδες προσέβλεπε στα ιερά σύμβολα του Χριστού και στην Πίστη, ως αναπόσπαστα τμήματα της εκ Θεού αποκαλύψεως για την κατανόηση του Υψίστου και την επίγεια εξιλέωση του Ανθρώπου. Παράδοση η οποία είχε την προέλευσή της στα βάθη της ελληνικής αρχαιότητας και των πολιτισμών που γέννησαν τις πνευματικές κατευθύνσεις του σήμερα.
Η αγάπη για την Παράδοση βασιζόταν στην τιμή που έδινε το Βυζάντιο στις αξίες του παρελθόντος, στα έργα των προγόνων, χωρίς να ζουν εγκλωβισμένοι στο παρελθόν ή σε μια συντηρητική στασιμότητα. Η ανάμιξη του ελληνικού πολιτισμού με τους λαούς της Ανατολής, ήδη από τα αλεξανδρινά χρόνια επέφερε την ένωση των πνευματικών παραδόσεων τόσο της Δύσης όσο και της Ανατολής. Με τη συμμετοχή αυτών των Παραδόσεων στο Χριστιανικό ιδεώδες εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές γεννήθηκαν και γαλουχήθηκαν σε αυτήν την πολιτισμική γραμμή, των οποίων η σφραγίδα στην παγκόσμια ιστορία είναι αισθητή μέχρι και σήμερα.
Ενώ στη Δύση η διάλυση της Αυτοκρατορίας σήμαινε τη δημιουργία ενός κενού εξουσίας η σταθερότητα, η ισχύς και η ενότητα της Ανατολικής Αυτοκρατορίας, ελεγχόμενη από την Κωνσταντινούπολη, δεν άφησε αυτό να συμβεί. Αντίθετα, οι εξουσιαστικοί θεσμοί του Ρωμαϊκού/ Βυζαντινού Κράτους με την ανεπτυγμένη κρατική δομή και αποδοτική γραφειοκρατεία κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας που επέτρεψε την αδιάκοπη εξέλιξη της κοινωνίας. Έτσι, η κοινωνία κατάφερε να αναδείξει έναν πολιτισμό πρωτοπόρο στις τέχνες, στην τεχνολογία, στην αρχιτεκτονική, στην ιατρική, στη νομική και σε άλλες επιστήμες για πολλούς αιώνες.

http://www.artionrate.com/index.php/artion-magazine/artion-kalesma/577-byzantio-kai-paradosh

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: