Το Άγιον Όρος, πλούσια πηγή σε θησαυρούς!

200X400Αν μετρήσουμε τις τοιχογραφίες που κοσμούν τις εκκλησίες και τις τράπεζες των μοναστηριών του Αγίου Όρους με έκπληξη θα ανακαλύψουμε ότι καλύπτουν επιφάνια εκατό στρεμμάτων!

Έργα αιώνων τα οποία βλέπουμε στους τοίχους των εκκλησιών και των άλλων κτισμάτων, δημιουργήματα της πίστης αλλά και της καλλιτεχνικής ανάτασης όσων τα φιλοτέχνησαν ακόμα και σε καιρούς δύσκολους.

Η artionrate που ανέλαβε την ευθύνη της διοργάνωσης της έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει στο κοινό την συνέχιση αυτής της μοναδικής στον κόσμο κληρονομιάς, της χειροποίητης βυζαντινής αγιογραφίας που παράγεται σήμερα στο Άγιο Όρος.

Οι Αθωνίτες μοναχοί αποδεικνύονται εραστές του ωραίου και φιλόκαλοι. Είναι φανερό ότι τιμούν τους κόπους και τους πόθους των προγόνων και παρουσιάζουν και σήμερα εικόνες που… συνιστούν πραγματικά ιερά σεβάσματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αποτελούν κυρίαρχη έκφραση της πνευματικότητας του ορθόδοξου μοναχισμού και της καλλιτεχνικής άνθησης του Αγίου Όρους.

Δέχθηκαν με χαρά να εκθέσουν τα έργα του αγιογραφικού τους κόπου στην έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους όταν ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης και συνεχίζουν να τα παρουσιάζουν και σήμερα στην διαρκή έκθεση στην οδό Κεραμοπούλου 7 (στο παλιό ΝΑΚ) δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

4(49)

Στην φωτογραφία, ο πατέρας Αβράμιος αγιογραφεί στο εργαστήρι της καλύβης του στη Νέα Σκήτη.

Μία από τις εργασίες που κάνουν οι ερημίτες για να κερδίσουν τα χρήματα που έχουν ανάγκη για την εξασφάλιση της τροφής τους και τη συντήρησή της καλύβης τους είναι η αγιογραφία. Έτσι η διάθεση των μοναδικών χειροποίητων έργων τους στο κοινό είναι ουσιαστική βοήθεια γι αυτούς

2(54)

Ο αδελφός Στέφανος, δόκιμος στη Μονή Ξενοφώντος βάζει τις τελευταίες πινελιές σε μια εικόνα πριν πάει για το Απόδειπνο.

Οι αγιογραφίες στο Άγιο Όρος γίνονται ακόμα με τη βυζαντινή τεχνοτροπία, και πολλοί μοναχοί περνούν όλη τους τη ζωή προσπαθώντας να τελειοποιήσουν την τέχνη τους. Ένας αγιογράφος δεν κρατά ποτέ τα έργα του για λογαριασμό του και είναι μεγάλη ευλογία να έχει κάποιος στο σπίτι του ένα τέτοιο έργο προσευχής, κόπου και μεγάλης πνευματικής αξίας.
3(56)

Στην Αθωνιάδα Σχολή, στις Καρυές, εκτός από τα κλασικά σχολικά μαθήματα της μέσης εκπαίδευσης γίνονται και μαθήματα αγιογραφίας, στην οποία συνδυάζεται η καλλιτεχνική με την πνευματική άσκηση. Ένας από τους καλύτερους μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής, ο οποίος φοίτησε και αρίστευσε, είναι σήμερα ο πατήρ Πεύκης, εξαίσια έργα του οποίου διατίθενται στην Έκθεση προϊόντων Αγίου Όρους και στο ηλεκτρονικό κατάστημα που έχει φτιαχτεί γι αυτό τον σκοπό

6(34)

Ο πατέρας Λουκάς είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους αγιογράφους στον Άθω.

Κάποιες  από τις αγιογραφίες προορίζονται για τις Μονές, ενώ άλλες είναι παραγγελίες ιδιωτών είτε για οικιακή χρήση είτε για εκκλησίες έξω από το Άγιο Όρος. Η artionrate σας καλεί να τις απολαύσετε από κοντά στην οδό Κεραμοπούλου 7, στο παλιό ΝΑΚ δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

5(43)

Σε στιγμές δημιουργίας στο εργαστήριο αγιογραφίας της Μονής Ξενοφώντος, αντικατοπτρίζεται σε ένα από τα έργα του.

Τέλος, μπορείτε, να περιηγηθείτε στο eshop της Έκθεσης προϊόντων Αγίου Όρους και να θαυμάσετε κάποιες από τις μεγάλες και βαριές εικόνες που διατίθενται από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους για εκκλησίες και ναούς αλλά να απολαύσετε και τις μικρές μοναδικές εικόνες που αντανακλούν την βαθιά βυζαντινή κληρονομιά της ορθόδοξης πίστης.

Πηγή: agioritikovima.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: