Η artionrate μας μυεί στην τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας..

vuzantinh agiografia

Η artionrate έχει την ιδιαίτερα τιμή και χαρά να φιλοξενεί στο νέο της κατάστημα, υπέροχες αγιογραφίες, λαμπρά δείγματα ποιοτικής βυζαντινής τέχνης και ζωγραφικής. Ποια είναι όμως η ιστορία της ορθόδοξης βυζαντινής αγιογραφίας και ποιά η σημασία της για τον σύγχρονο πιστό;
Η αγιογραφία σαν τέχνη κάνει την εμφάνιση της με την ίδρυση του Βυζαντινού κράτους το 330 μ.Χ., τα κύρια χαρακτηριστικά της όμως διαμορφώνονται τη μέση βυζαντινή περίοδο.. Η Κωνσταντινούπολη για τους επόμενους αιώνες θα γίνει η πρωτεύουσα της τέχνης όχι μόνο για το Βυζάντιο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη!

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο μεγάλος Φώτης Κόντογλου είναι αυτός που θα καταφέρει να ανασύρει από το βάραθρο της λήθης την ιερή αυτή τέχνη της βυζαντινής αγιογραφίας. Χάρη στις προσπάθειες του η βυζαντινή εικονογραφία αναγένναται Σήμερα η βυζαντινή αγιογραφία, γνωρίζει τεράστια άνθηση στην πατρίδα μας. Αποτελεί άλλωστε μια ιδιαίτερη τέχνη με φιλοσοφία και αξίες που παραμένουν σταθερές και αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου. Ο άγιος Φώτιος, μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Ορθοδοξίας, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η τέχνη της αγιογραφίας είναι θεόπνευστη καθώς το χέρι του αγιογράφου κινείτε με τη βοήθεια ανώτερων δυνάμεων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τα θαυμαστά έργα των αγιογράφων μέσα στους αιώνες είναι καρπός του αγίου πνεύματος!!
Κατά βάση η βυζαντινή εικονογραφία είναι προσωπογραφική. Η εικόνα μπορεί να είναι άφωνη, αλλά μιλά βαθιά στη ψυχή του πιστού. Ο χριστιανός έρχεται σε άμεση επαφή με τον εικονιζόμενο, τον βλέπει, τον ασπάζεται με τα χείλη, με τα μάτια, με τη ψυχή. Η εικονογραφία λοιπόν δεν είναι ένα απλό είδος ζωγραφικής. Αποτελεί μια τέχνη της Ορθοδοξίας, ιερή και ανώτερη.
Η εταιρεία artionrate με ιδιαίτερο ζήλο και μετά από μεγάλες προσπάθειες κατάφερε να συλλέξει μοναδικές βυζαντινές αγιογραφίες και με ιδιαίτερη χαρά σας τις παρουσιάζει στο νέο της κατάστημα. Στην οδο Κεραμοπούλου 7, στο παλιο ΝΑΚ και δίπλα στην Αγία Σοφία μπορείτε να βρείτε μερικά από τα σημαντικότερα έργα της Μακεδονικής σχολής βυζαντινής αγιογραφίας. Τα χειροποίητα αυτά δημιουργήματα είναι συλλεκτικά κομμάτια και αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης. Στις αγιογραφίες που εκτίθενται χρησιμοποιείται αυγό και χρώμα σε σκόνη ενώ κάποιες στολίζονται με φύλλα χρυσού, πάντα με πίστη και σεβασμό στην βυζαντινή ιστορία και παράδοση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έργα που αποτελούν προϊόν εργασίας δύο ή και περισσότερων χρόνων των μοναχών του Αγίου όρους!!
Τα κυριότερα δείγματα της σύγχρονης βυζαντινής αγιογραφίας και μερικά από τα σπουδαιότερα έργα των αγιορειτών εκπροσώπων της συγκεντρώνονται σε ένα κατάστημα-κόσμημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Επισκεφτείτε μας στην οδό Κεραμοπούλου 7 και μυηθείτε στην ιερή τέχνη της Βυζαντινής αγιογραφίας. Σας περιμένουμε!

Πηγή: artionrate.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: