Βακαλάος παστός Αγιορείτικος

01

Υλικά για 4 άτομα

1 φύλλο βακαλάος αλμυρός (περίπου 1 με 1  1/2 κιλό)

4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

350ml λάδι

5 λεμόνια (περίπου 200ml χυμός)

πιπέρι σε σπυριά

ρίγανη

Τρόπος παρασκευής

– Ξύνουμε τα λέπια, καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τον βακαλάο για να φύγουν τα αλάτια του και τον κόβουμε σε κομμάτια. Το φύλλο αυτό θα μας δώσει περίπου 5 έως 8 κομμάτια. τα φύλλα του βακαλάου συχνά είναι λεπτά και τότε απαιτείται οι μερίδες να συντίθενται από 2 κομμάτια.

– Βάζουμε τα κομμάτια του βακαλάου σε μια μεγάλη λεκάνη με άφθονο νερό για να ξαρμυρίσει. Το νερό πρέπει να το αλλάζουμε κάθε 4-5 ώρες και, για να ξαρμυρίσει καλά ο βακαλάος, πρέπει να παραμείνει στο νερό περίπου 24 ώρες.

– Αφού ξαρμυρίσει καλά, βγάζουμε τις μαύρες μεμβράνες (πέτσες) από την εσωτερική πλευρά του ψαριού και το βάζουμε στο τρυπητό για να στραγγίσει.

– Όπως, και στα χοντρά ψάρια, έτσι και στον βακαλάο τον τοποθετούμε στον ταβά, προσθέτουμε κρύο νερό -τόσο, ώστε να σκεπαστεί το ψάρι- και κατόπιν βάζουμε τον ταβά σε πολύ δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, αφού ξαφρίσουμε σε μια τρυπητή κουτάλα , ρίχνουμε το λάδι, το πιπέρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα σκόρδα.

– Ο ταβάς βράζει δυνατά για περίπου 45 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά και κουνάμε (δεν ανακατεύουμε) τον ταβά μας, ώσπου να χυλώσει το ζουμί του. Περίπου στα 60 λεπτά ρίχνουμε το λεμόνι, κουνάμε πολύ καλά τον ταβά για να πάει ο χυμός του λεμονιού παντού, ώσπου να ασπρίσει η σάλτσα και κατόπιν κατεβάζομε αμέσως το φαγητό μας από τη φωτιά.

– Από τη στιγμή που πέσει το λεμόνι, το ψάρι δεν πρέπει να μείνει πάνω στη φωτιά περισσότερο από μισό λεπτό. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ρίγανη και σκεπάζουμε τον βακαλάο. Σερβίρεται ζεστός.

Πηγή: Νηστίσιμα και Νόστιμα (Ειδική Έκδοση του Taste & Style) σελ. 49

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: